Der er masser af muligheder for at lave dine egne sunde måltider. Du behøver heller ikke at være kok eller diætist for at gøre det. Bare en lille smule viden og sund fornuft er alt, hvad der skal til.
Det første skridt er at forstå, hvad der gør et måltid sundt. Et sundt måltid er et måltid, der indeholder alle de vigtige næringsstoffer, som vores krop har brug for for at fungere korrekt. Disse næringsstoffer omfatter protein, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler og vand.
De fleste mennesker ved, at de bør spise mere frugt og grøntsager, men er måske ikke klar over, at disse fødevarer også indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Frugt og grøntsager er fyldt med fibre, som hjælper vores fordøjelsessystem med at fungere korrekt og kan også hjælpe med at forebygge sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde og nogle kræftformer.
At spise en række forskellige fødevarer fra alle fødevaregrupper er den bedste måde at få alle de næringsstoffer, som vores krop har brug for. Det kan dog være svært at gøre dette, hvis du har et budget eller begrænset tid. Det er her, at måltidsplanlægning kommer ind i billedet.
Måltidsplanlægning er ganske enkelt at sørge for, at du har alle ingredienserne til sunde måltider i køkkenet, inden du begynder at lave mad. Det betyder, at du ikke bliver fristet til at bestille takeaway eller spise usunde snacks, når du føler dig sulten. Med måltidskasser for 2 personer behøver du ikke engang at tænke på planlægningen – det hele bliver sendt hjem til dig hver uge, uden at du skal løfte en finger.
Der findes masser af gode ressourcer til at hjælpe dig med at planlægge måltider, herunder bøger, websteder og apps. Når du har fået styr på din madplan, er det tid til at begynde at lave mad!
Sund madlavning gør anvendelse af friske, naturlige ingredienser. Det betyder, at man så vidt muligt skal undgå forarbejdede fødevarer og vælge magert kød, fuldkornsprodukter og masser af frugt og grøntsager.
Når du laver mad, er det vigtigt at bruge sunde tilberedningsmetoder som f.eks. grilning, bagning eller dampning. Og glem ikke at tilføje en smule sundt fedt som f.eks. olivenolie eller avocado til dine måltider – det hjælper dig med at optage alle næringsstofferne fra din mad.
Endelig skal du huske, at sund og varieret kost ikke handler om afsavn – det handler om balance. Du kan stadig nyde dine yndlingsretter, men sørg for, at de er en del af en afbalanceret kost. Ved at følge disse enkle tips er du på vej til at lave lækre og nærende måltider, der hjælper dig med at holde en sund vægt og forbedre dit generelle helbred.